SDS® 4

Self-Directed Search®, Fourth Edition

Evaluarea Holland a Intereselor Vocaționale, Ediția 4 (SDS® 4)
 
A patra ediție a chestionarului de evaluare a intereselor vocaționale bazat pe celebra tipologie Holland
Categorie: Cod produs: SDS® 4

Ce este SDS® 4? 

SDS® 4 este un instrument psihometric autodeclarativ creat în scopul evaluării și consilierii profesionale. SDS® 4 este cea de-a treia revizie a celebrului Self-Directed Search®, urmând recunoscutul model hexagonal RIASEC, dezvoltat de profesorul John Holland. Conform acestei teorii, atât persoanele, cât și mediile de lucru pot fi clasificate conform celor șase tipuri: Realist, Investigativ, Artistic, Social, Întreprinzător și Convențional. 

SDS® 4 a fost dezvoltat cu două obiective principale: (a) pentru a crește numărul persoanelor pe care un consilier le poate deservi și (b) pentru a oferi o recomandare profesională bazată pe propria experiență persoanelor care nu au sau nu doresc să aiba acces la un consilier vocațional. Testul realizează potrivirea aspirațiilor, activităților și talentelor respondentului cu cele mai potrivite oportunități educaționale și alegeri profesionale. 

SDS® 4 reușește să pună mult mai mult timp la dispoziţia consilierilor, eliminând sau reducând timpul pe care aceștia ar trebui să îl petreacă în evaluarea psihologică, supravegherea, administrarea, introducerea datelor, scorarea, interpretarea de teste sau oferirea de feedback, în ședinţe de consiliere individuală. Astfel, utilizând SDS® 4 consilierii au mai mult timp pentru a se dedica persoanelor care au nevoie reală de ajutorul lor profesionist, precum și planificării unor programe inovative. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat SDS® 4? 

SDS® 4 se adresează tuturor celor preocupați în mod activ de identificarea corectă a intereselor vocaționale și a carierei, indiferent de formarea lor. El este utilizat în școlile generale, licee, colegii și universităţi, centre de formare a adulţilor, instituţii corecţionale, centre sau companii de recrutare pentru educaţie profesională, îndrumare vocaţională și plasament. În domeniul afacerilor și în industrie, este folosit pentru plasarea personalului, pentru clasificarea profesională și pentru dezvoltarea personalului. 

S-a demonstrat că SDS® 4 și tipologiile sale sunt instrumente utile în cercetare în domeniul educaţiei, afacerilor și al știinţelor sociale. 


Care sunt particularitățile SDS® 4? 

ACCESIBILITATEA. SDS® 4 este un test de clasă A, ceea ce înseamnă că în calitate de instrument de consiliere în carieră el poate fi autoadministrat, autoscorat și autointerpretat. El face posibilă scurtarea procesului de consiliere vocațională, fără a compromite eficienţa procesului de consiliere, simulând ceea ce poate fi atins de-a lungul a mai multor ședinţe și interviuri cu un consilier vocaţional. 

ACREDITARE CPR. SDS® 4 este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2015 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii. 

RECUNOAȘTEREA GLOBALĂ. Tipologia RIASEC a lui Holland este cel mai utilizat model pentru organizarea instrumentelor de evaluare a intereselor de carieră (Gottfredson & Holland, 1996). 

ACTUALIZĂRILE. Modificările efectuate asupra chestionarului includ: (a) revizuiri editoriale pentru clarificarea instrucţiunilor, (b) revizuiri ale itemilor pentru a crește fidelitatea și validitatea instrumentului, (c) înlocuirea itemilor depășiţi cu itemi noi care să fie în concordanţă cu dezvoltările contemporane (itemii depășiti se referă la faptul că de-a lungul timpului ocupaţiile au suferit evoluţii semnificative; anumite profesii au dispărut în timp ce ocupaţii noi apar ca urmare a nevoilor pieţei și a dezvoltării tehnologice) și (d) norme noi pentru coduri și scale.


IMPORTANT. Recomandăm utilizarea celei mai recente versiunii a testului: SDS® 5™ (Self-Directed Search®, Fifth Edition) care include o serie de optimizări relevante în orientarea vocațională.

Scalele SDS® 4

  • Realist (R) 
  • Investigativ (I) 
  • Artistic (A) 
  • Social (S) 
  • Întreprinzător (E) 
  • Convențional (C) 



Profiluri SDS® 4

Abreviere SDS® 4
Data publicării 2009
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 1519
Calificarea necesară A
Durată 30-40 minute
Tipul itemilor itemi verbali cotați pe o scală dihotomică adevărat/fals
Numărul itemilor 228 itemi

John L. Holland, PhD

John Holland a primit diploma de licență de la Universitatea Municipală din Omaha în 1942. A fost înrolat în armată pentru o perioadă de mai mult de trei ani, unde a lucrat, printre altele, ca supraveghetor de testare și psiholog asistent. Aceasta a fost perioada în care a apărut interesul său în ceea ce privește clasificarea indivizilor în tipologii psihologice specifice, în timp ce urmărea procesul de sortare al recruților pe baza unui formular scurt de interviu. A obținut doctoratul în consiliere psihologică la Universitatea din Minnesota.

Experiența ulterioară din cariera sa de consilier i-a relevat neajunsurile testelor de carieră existente. Aspectele care făceau ca administrarea acestora să fie un proces frustrant constau în timpul relativ lung de scorare, obținerea unei informații deseori inadecvate despre persoana evaluată și absența unei liste ocupaționale organizate care să fie coroborată cu rezultatele testării. În 1953, Holland a creat Inventarul preferințelor vocaționale (Vocational Preference Inventory, VPI). Rezultatele VPI erau comparabile cu cele obținute din testele existente, în ciuda absenței unor norme și a scalelor de mărime inegală. Semnificativ pentru VPI a fost includerea unei liste ocupaționale și în organizarea itemilor în scale – predecesorul modelului hexagonal.

De-a lungul următorilor 27 de ani, Holland a lucrat într-o varietate de medii, incluzând un spital de psihiatrie pentru veterani, Agenția Națională a Burselor de Merit, Programul de Testare Universitar American și Universitatea John Hopkins, în tot acest timp perfecționându-și teoria conform celor mai recente studii. În 1970 a publicat Self-Directed Search (SDS), care s-a bucurat de patru revizuiri până în acest moment. Sistemul de clasificare ocupațională, care apare și în Caietul de identificare a ocupațiilor, a fost publicat pentru prima oară în 1977 și a fost la rândul lui îmbunătățit de-a lungul anilor. Inventarul de clasificare a pozițiilor, dezvoltat în 1991 a permis teoriei lui Holland să fie aplicată la pozițiile și organizațiile existente.

Deși John L. Holland s-a pensionat în 1980, acesta nu s-a oprit din lucrul asupra teoriei sale. Astfel, el a revizuit-o din nou în 1997, încorporând printre alte schimbări și un aspect al identității mediului. În 1995, Holland a primit prestigiosul premiu al Asociației americane de psihologie (American Psychological Association, APA) pentru contribuții distinse la cunoaștere pentru teoria sa privind cariera, care ”a oferit un instrument intelectual pentru integrarea cunoașterii noastre despre intențiile vocaționale, interesele vocaționale, personalitate și istoricul activității profesionale.” John L. Holland a trecut în neființă în 2008.

Barbara Fritzsche, PhD

Dr. Fritzsche s-a alăturat Universității Central Florida în 1999. În 1993, Barbara Fritzsche a obținut titlul de doctor în Psihologie Industrială-Organizațională în cadrul Universității South Florida. Înainte de a-și începe cariera didactică în cadrul Universității Central Florida, Barbara Fritzsche a predat în cadrul Universității North Florida și a lucrat ca Project Director al departamentului de cercetare și dezvoltare al Psychological Assessment Resources. Background-ul ei include expertiza în evaluarea, dezvoltarea și validarea de teste psihologice, consultanță de specialitate pentru utilizatorii și autorii de teste, analize de dezvoltare și analize ale muncii (job analysis). Interesele de cercetare ale Dr. Fritzsche gravitează în jurul procesului de luare a deciziilor în selecția de personal, factori de personalitate care prezic performanța profesională, diversitatea la locul de muncă și aspecte ale personalitatii prosociale la locul de muncă.

În prezent Dr. Barbara Fritzsche ocupa poziția de Director al Programului Doctoral în domeniul Psihologiei Industrial-Organizaționale.

Amy B. Powel, PhD

Amy B. Powel este psiholog industrial cu o experiență de peste 12 ani în domeniul designului, dezvoltării și validării testelor psihologice și instrumentelor de evaluare. În prezent, Amy Powel ocupă o poziție de consultant în cadrul corporației financiare Capital One, unde supervizează dezvoltarea, validarea și utilizarea de instrumente destinate selecției de personal. Înainte de a se alătura echipei Capital One, ea a ocupat poziția de Senior Project Director în cadrul departamentului de cercetare și dezvoltare a Psychological Assessment Resources.

Amy Powell are o diplomă de master în psihologie obținută în cadrul Universității Texas A&M, și are un titlu de doctor în domeniul psihologiei industrial-organizaționale obținut în cadrul Universității South Florida. Amy Powel este dezvoltator de instrumente psihologice, printre cele mai cunoscute instrumente numărându-se: The Self-Directed Search Career Explorer - dezvoltat alături de prof. John Holland - Ghidul de utilizare al Self Directed Search (SDS) și Manualul tehnic al SDS - dezvoltate alături de John Holland și Barbara Fritzsche.

Adaptarea și eșantionul normativ al SDS® 4 

Adaptarea culturală a SDS® 4 în România a fost un proces de durată, care s-a întins pe o perioadă de aproximativ 18 luni. Acest proces a constat în traducerea chestionarului propriu-zis, a celor două manuale ale testului (Manualul Tehnic SDS® 4 şi Ghidul de Utilizare a SDS® 4) şi a restului materialelor necesare evaluării, adică a caietului “Tu şi Cariera ta” şi a ”Caietului de căutare al ocupaţiilor”. O muncă asiduă a fost depusă mai ales în adaptarea Caietului de căutare a ocupaţiilor SDS, care cuprinde un număr foarte mare de ocupaţii desprinse din cadrul Dicţionarului de Titluri Ocupaţionale dezvoltat în SUA; adaptarea acestuia a presupus compararea cu cultura românească, cu clasificarea ocupaţională existentă în România şi potrivirea ocupaţiilor cuprinse în cadrul caietului original la contextul pieţei forţei de muncă din România. Chestionarul propriu-zis mai fusese tradus în România, de primul autor al acestei adaptări, în urmă cu mai bine de 10 ani, iar munca la actualul proiect de adaptare a presupus şi o revizuire a acelei variante. Pentru adaptarea SDS în cultura românescă s-a lucrat pe un eşantion compus dintr-un total de 1519 subiecţi, dintre care procentele de 52.67% femei şi 47.33% bărbaţi, demonstrează o structură echilibrată a eşantionului.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS