BFQ®-2

Big Five Questionnaire®, 2nd Edition

Chestionarul celor Cinci Factori - 2 (BFQ®-2), cel mai cunoscut chestionar Big-Five produs în Europa 
Categorie: Cod produs: BFQ®-2
BFQ realizează evaluarea personalității normale sau cvasi-normale pe cei cinci factori Big-Five ( Energie, Amicabilitate, Conștinciozitate, Stabilitate emoțională și Deschidere mintală) și pe zece subdimensiuni.

Prezentare generala

Posibilitatea de a dispune de un sistem de clasificare si descriere a personalitatii creat pe baze stiintifice are o importanta cruciala pentru cercetarea stiintifica si pentru diversele aplicatii ale psihologiei clinice, scolare si organizationale. De-a lungul timpului au aparut o varietate de teorii asupra personalitatii umane, dar nici una dintre ele nu a reusit sa se impuna ca fiind singura corecta, comparativ cu celelalte. Prin urmare, s-a simtit si se simte lipsa unui model comun si unanim împartasit, atunci când vorbim de evaluarea personalitatii. 

În acest sens, modelul Big Five sau Cei Cinci Mari Factori de Personalitate (Extraversiune/Energie, Acceptare/Amabilitate, Constiinciozitate, Nevrotism/Stabilitate emotionala si Deschidere spre experiente/Deschidere mintala) îsi propune sa medieze si sa unifice diferitele puncte de vedere (Digman, 1990, Glodberg, 1993; John et al., 1988; John, 1990; John & Srivastava, 1999). Acest model este generat din convergenta a doua arii de cercetare diferite, care de-a lungul timpului s-au intersectat de mai multe ori, anume filonul lexicografic si cel factorial. Chestionarul BIG FIVE (BFQ) a fost conceput în concordanta cu argumentele teoretice care sugereaza ca modelul celor cinci factori are un statut privilegiat, comparativ cu alte modele, el fiind construit pe baza experientei lui McCrae si Costa si având pretentia de a fi mai bun. În acest sens, chestionarul îsi propune urmatoarele obiective:

 a. Sa fie mai economic în individualizarea subdimeniunilor si a numarului de itemi;
 b. Sa ramâna mai aderent la clasificarea traditionala a celor cinci factori si a subdimensiunilor lor;
 c. Sa asocieze masura celor cinci factori cu o masuta a tendintei de a furniza o imagine falsa despre sine în forma scalei L (Lie Minciuna).

Descrierea scalelor si subscalelor BFQ
Cei cinci mari factori au fost denumiti: Energie, Amicabilitate, Constinciozitate, Stabilitate emotionala si Deschidere mintala. Pentru fiecare factor principal au fost identificate doua subdimeniuni, fiecare facând referire la aspecte similare ale aceleiasi dimensiuni. Pentru fiecare subdimeniune (care are fiecare 12 itemi) jumatate din afirmatii sunt formulate în sens pozitiv fata de norma scalei, iar cealalta jumatate este formulata în sens negativ, cu scopul de a controla anumite distorsiuni in tendintele de raspuns:

  •  Energia este formata din subscalele Dinamism si Dominanta;
  •  Amicabilitatea este formata din subscalele Cordialitate si Cooperare;
  •  Constiinciozitatea este formata din subscalele Scrupulozitate si Perseverenta;
  • Stabilitatea emotionala cuprinde subscalele Controlul emotiilor si Controlul Impulsurilor;
  • Deschiderea mintala cuprinde subscalele Deschidere spre cultura si Deschidere spre experienta.
Abreviere BFQ
Data publicării 2008
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 13 ani
Volumul eșantionului 2100
Calificarea necesară B
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală de tip Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 156 itemi

Gian Vittorio Caprara, Ph.D.

Gian Vittorio Caprara este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Catolice din Milano. Dupa multi ani de expertiza câstigata în cadrul departamentul de resurse umane al IBM Italia, în 1973 si-a inceput cariera universitara in cadrul Universitatii din Roma, unde se afla si acum. In anii '70 a castigat mai multe burse la Universitatile din Montreal, MYU si UCLA. In anii '80 si '90 a sustinet activitate didactica in cadrul Universitatilor din Michigan, UCLA, UCI, Stanford si a fost visiting profesor in cadrul Universitatii Santiago de Compostela.

De-a lungul carierei sale prolifice a primit diverse distinctii, dintre care mentionam MASUA, NIAS Golestan Fellow, SCASSS Fellow. Este membru al mai multor asociatii stiintifice italiene si internationale, membru de onoare al Societatii Italiene de Terapie Cognitiva si Comportamentala si Fellow al Academiei Europene.
 
Ariile sale de cercetare se concentreaza in jurul psihologiei personalitatii si psihologiei sociale. Profesorul Caprara are publicate peste 350 articole si 20 carti.

Claudio Barbaranelli, Ph.D.

Claudio Barbaranelli este profesor universitar, titularul catedrei de Psihometrie din cadrul Universității Sapienza din Roma. Interesele sale gravitează în sfera psihodiagnosticului personalității și al aptitudinilor, în aria ecuațiilor structurale, IRT, a cercetărilor longitudinale și în cercetarea aplicată în paradigma social-cognitivă. Claudio Barbaranelli este autorul a peste 120 de articole și carti. Este co-autor al chestionarelor de personalitate Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Adjectives (BFA) și Big Five Questionnaire Children (BFQ-C). 

Laura Borgogni, Ph.D.

Laura Borgogni este Profesor în cadrul Facultății de Psihologie din cadrul Universității Sapienza din Roma, unde susține cursurile de Psihologie organizațională și Evaluarea și dezvoltarea resurselor umane. Din 1990, ea este implicata activ și în sfera consultanței organizaționale, ariile sale de intervenție fiind centrate pe programe de stabilirea obiectivelor, gestiunea feedback-ului interpersonal, coaching și consiliere.

Pe lânga o serie remarcabilă de volume și articole publicate în reviste de specialitate, ea este co-autor al Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Questionnaire-Children (BFQ-C) și al prezentului, Test of Orientational Motivation (TOM). 

Eșantion normativ românesc
În România, esantionul normativ este format din 2100 subiecti, din care 1050 femei si 1050 barbati, cu vârste cuprise între 13 si 66 ani, cu o medie de 31.07 ani.

Fidelitatea BFQ în România
Comparativ cu indicii de consistenta înterna înregistrati pentru Italia, indicii calculati pentru România sunt în unele situatii mai ridicati, iar în altele mai scazuti. Analiza comparativa a coeficientilor de consistenta interna, a relevat anumite diferente, în sensul unui coeficient de consistenta interna mai ridicat la nivelul esantionului italian pot fi remarcate la nivelul subdimeniunilor: Dominanta (.74 pentru esantionul italian si .66 pentru esantionul românesc), Scrupulozitate (.78 pentru esantionul normativ Italian si .64 pentru esantionul normativ românesc), Controlul impulsurilor (.86 pentru esantionul normativ italian si .75 pentru esantionul normativ românesc). 

În acelasi timp, se observa ca o serie de indici de consistenta interna obtinuti la nivelul esantionului normativ românesc prezinta valori mai ridicate decât cele obtinute la nivelul esantionului normative italian, si anume: subscale Cooperare (.72 pentru esantionul normativ românesc si .63 pentru esantionul normativ italian), subscale Deschidere fata de cultura (.80 pentru esantionul normativ românesc si .67 pentru esantionul normativ italian) si scalele Amiabilitate (.83 pentru esantionul normativ românesc si .73 fata de esantionul normativ italian) si Deschidere mintala (.83 pentru esantionul normativ românesc si .75 pentru esantionul normativ italian). Majoritatea subscalelor si scalelor BFQ prezinta indici .70, exceptii înregistrându-se la nivelul sunscalelor Dominanta (.66), Scrupulozitate (.64) si Deschidere spre experienta (.68).

Manualul românesc al BFQ
Manualul românesc al BFQ este adaptat dupa cel italian, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu, Dragos Iliescu si Daniela Vercellino. Este un manual tehnic si interpretativ, de peste 100 de pagini, care atrateaza aspecte generale legate de modelul Big Five, fundamentele teoretice ale BFQ, generarea si dezvoltarea chestionarului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare etc. De asemenea, manualui cuprinde o descriere amanuntita a scalelor si subscalelor, a modalitatii de identificare a profilurilor distorsionate, precum si o serie de exemple. Manualul românesc al BFQ contine, de asemenea, anexe cu date normative, fiind calculate etaloane pe mai multe variabile: gen, vârsta etc. Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizitia primei licente pentru psiholog, ca parte a Starter-Kit-ului.

Despre autorii manualului românesc al BFQ
Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua.Daniela Vercellino este doctor în psihologie si cadru didactic asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul psihodiagnosticului, cu aplicatii în sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a eticii în domeniul resurselor umane.

Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS