ASSET®

A Shortened Stress Evaluation Tool®

Instrumentul pentru Screeningul Stresului (ASSET®) ideal pentru proiectele care presupun monitorizarea periodică a stresului sau în demersurile organizaționale mai elaborate privind scanarea primară a nivelurilor de stres ocupațional
Categorie: Cod produs: ASSET®

Ce este ASSET®? 

ASSET® un instrument psihometric de măsurare a stresului ocupațional dezvoltat special pentru a atinge nivele ridicate de funcționalitate în utilizare, mai ales în mediul de afaceri. Prin dimensiunile sale relativ reduse ASSET® este potrivit mai ales în proiecte care necesită un buget redus de timp. 

ASSET® este o măsura structurată, verbală și vizează o serie de percepții ale individului privind mediul organizațional, precum și măsurarea detaliata a unor parametri demografici sau comportamentali care țin de stilul individual de viață. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat ASSET®? 

Fiind un test de clasă B, ASSET® se adresează tuturor profesioniștilor din HR, în procesele de monitorizare a sănătății organizaționale sau prevenție a fenomenelor asociate cu stres burnout, în implementarea programelor de gestiune și dezvoltare a resurselor umane, în punerea în practică a programelor de evaluare și valorificare a condițiilor de muncă cu scopul creșterii performanței, dar și a stării de bine a angajaților.


Care sunt particularitățile ASSET®? 

ACREDITARE CPR. ASSET® este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2006 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologia muncii; psihologia aplicată în servicii.

PERSPECTIVA TEORETICĂ. Privit din perspectiva procesuală, dinamică ca și nepotrivire între individ și mediul organizațional în care acesta muncește (Humphrey, 1998) stresul ocupațional este operaționalizat formal ca reacție fizică și emoțională cu efecte negative concrete care apare atunci când solicitările unui loc de muncă nu sunt în concordanță cu capacitățile, resursele și nevoile individului care trebuie să realizeze acea muncă (NIOSH, 1999). Aceste efecte negative concrete merg de la probleme de performanță la locul de muncă până la stări de disconfort psihologic și chiar probleme de sănătate ale individului. Structura teoretică care stă la baza măsurătorilor stresului realizate prin ASSET® se remarcă prin faptul că definește binomul implicării angajat - organizație ca fiind simultan influențat de stres și în același timp posibilă sursă a acestuia. O relație similară este precizată și în ceea ce privește unele aspecte ale slujbei, ca satisfacția sau condițiile efective de lucru, și stres (Cooper & Cartwright, 2002).

Scalele ASSET®

ASSET® are patru componente. 

1-3. Primele trei (compuse din 63 de itemi) evaluează percepția individului asupra surselor de presiune și a efectelor stresului la locul de muncă. Aceste componente vizează: 

  • Percepții ale slujbei, privind: Relațiile profesionale, Echilibrul Slujbă - Viață personală, Supraîncărcarea, Siguranța slujbei, Control, Resurse și Comunicare, Plăți și beneficii, Aspecte ale slujbei; 
  • Atitudini față de organizație: Percepția angajamentului organizației față de angajații săi, Percepția angajamentului angajaților față de organizația lor;
  • Sănătate: Bunăstarea psihică, Sanătătea fizică.

4. O componenta "suplimentară" (37 de itemi inchiși și unul deschis), colectează informații biografice. Aceste informații sunt relevante mai ales în analizele departamentale în organizațiile cu delimitări precise are rolurilor de muncă.


Profil demonstrativ ASSET®

Abreviere ASSET®
Data publicării 2008
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 2287
Calificarea necesară B
Durată 10-15 minute
Tipul itemilor itemi verbali scorați pe o scală tip Likert cu 6 trepte + 37 de itemi pentru date biografice
Numărul itemilor 63 + 37 (date biografice)

Cary Cooper, PhD

Cary L. Cooper este profesor de psihologie organizațională și sănătate a muncii la Manchester School of Management având și o importantă funcție administrativă în cadrul Institute of Science and Technology, în cadrul University of Manchester. Este autorul a mai mult de 80 de volume (pe tematica stresului ocupațional și a psihologiei industriale și organizaționale în general). A contribuit cu peste 300 de articole științifice pe aceleași teme și este de asemenea prezent periodic în mass media britanică și americană cu opinii despre stresul la locul de muncă. Este editor fondator al Journal of Organisational Behavior, coeditor al Medical Journal Stress Medicine și coeditor al International Journal of Management Review. Este membru al British Psychological Society, Royal Society of Arts, Royal Society of Medicine, Royal Society of Health și Academy for the Social Sciences.

Profesorul Cooper este președinte al British Academy of Management, membru al British Institute of Management și unul dintre primii reprezentanți în UK al American Academy of Management. Este coeditor (alături de profesorul Chris Argyris de la Harvard Business School) al ediției științifice internaționale a Blackwell Encyclopedia of Management (12 volume). A fost consultant pentru World Health Organisation. Cary Cooper a fost președinte al Institute of Welfare Officers și vicepresedinte al British Association of Counselling.

Susan Cartwright, PhD

Susan Cartwright, BA, PhD, MSc, CPsychol, este membru al British Psychological Society și al Royal Society of Arts, profesor de Psihologie Organizațională la Manchester School of Management. Din 1987 este consultant și cercetător organizațional specializat în problematica stresului ocupațional. Autor a numeroase volume și articole pe aceeași tematică, a acumulat experiență și reputație internațională în domeniul stresului ocupațional. 

Eșantionul normativ al ASSET® 

Procesul de adaptare a ASSET® în România s-a derulat pe o perioada de timp de aproximativ 2 ani. În acest interval de timp, chestionarul a cunoscut nu mai puțin de 7 forme, deoarece 8 itemi au prezentat probleme în forma lor originală. Mai precis, acești itemi au prezentat coeficienți item-remainder (corelația itemului cu restul scalei) reduși, și a fost necesară schimbarea frazării lor. Mai mult, forma chestionarului, respectiv elemente de încadrare în context a itemilor (framing) a beneficiat și ea de o serie de optimizări, necesare unei mai bune înțelegeri a semnificației itemilor. În ceea ce privește etalonarea ASSET®, au fost culese în acest interval peste 4000 de chestionare, în cadrul mai multor organizații publice și private. Organizațiile private făceau parte din mai multe industrii, printre care menționăm domeniul bancar, farmaceutic, de publicitate și transport privat. Organizațiile publice au constat în primării și regii autonome de stat. Din baza de date inițială de peste 4000 de chestionare, au fost extrase 2287 de chestionare, astfel încât să se respecte distribuția populației la nivel național, pe gen și vârstă. Au fost păstrate în baza de date finală acele chestionare care aveau un grad cât mai mare de completare (inclusiv a datelor biografice și suplimentare).

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS