AMI®

Achievement Motivation Inventory®

Inventarul Motivației pentru Performanță (AMI®) - după abilitățile cognitive, motivația performanței este considerată a fi a doua trăsătură relevantă în predicția performanței superioare
Categorie: Cod produs: AMI®
Achievement Motivation Inventory este o procedură de diagnosticare cu o aplicabilitate foarte largă, cuprinzând o serie de dimensiuni care, în mod convențional, nu îi sunt atribuite constructului de motivație pentru performanță.
 
Teorii ale motivației
Motivatia care sta la baza performantei umane este considerata, în multe domenii ale vietii cotidiene, ca fiind un concept care poate explica diferentele individuale de comportament.
În scoala, sport si, nu în ultimul rând, în cadrul profesiei, motivatia performantei dicteaza felul în care oamenii functionaza. Stiinta s-a dedicat, si ea, într-o masura foarte mare acestei pârghii principale a comportamentului, rezultatul fiind un numar deosebit de mare de cercetari empirice, care au ca obiect aspecte si contexte aplicative diverse ale motivatiei performantei: dezvoltarea motivatiei, începând cu frageda copilarie, evolutia de-a lungul întregii vieti, efectele sale asupra rezultatelor si performantei în diferite domenii ale vietii etc. Lucrari teoretice importante se concentreaza asupra dezvoltarii si progresului continuu al modelelor teoretice din domeniul motivatiei, asupra stabilitatii si variabilitatii resorturilor motivationale, asupra gradului în care acestea sunt masurabile, asupra legaturilor lor cu alte variabile psihologice etc.
Datorita multitudinii de cunostinte acumulate în acest domeniu este dificil chiar si pentru specialistii preocupati de multa vreme de aceasta tema, sa pastreze o privire de ansamblu asupra ei. Cu atât mai surprinzator este faptul ca evolutia metodelor de masurare a motivatiei a ramas mult în urma teoriei si ca, pâna astazi, în spatiul german nu exista nici o procedura de diagnosticare pentru masurarea diferentiata a motivatiei performantei în profesie, care sa satisfaca atât cerintele teoretice, cât si standardele psihometrice chiar daca motivatia performantei tine de caracteristicile si de orientarile care joaca un rol foarte important în toate contextele profesionale. Acesta este punctul de plecare care a parut sa justifice eforturile depuse pentru dezvoltarea acestei noi metode de investigare psihometrica.
Dezvoltarea inventarului de motivatie a performantei (Leistungsmotivationsinventar, LMI în versiunea germana sau Achievement Motivation Inventory, AMI, în versiunea americana) a plecat de la o serie mai larga de lucrari proprii de diagnosticare a aptitudinilor, ancorate în context aplicativ, dar si de la activitatea practica tipica pentru psihologia diferentiala, care este mai puternic orientata spre domeniul cercetarilor fundamentale.
În conditiile ambelor perspective mentionate, noul test si-a stabilit un obiectiv din a face posibila întelegerea corecta a constructului motivatiei pentru obtinerea unor performante superioare, sau, pe scurt, a motivatiei performantei, definit în sens larg. Prin conceptia care sta la baza scalelor, precum si prin formularea tuturor itemilor, s-a dorit, de aceea, obtinerea unei relevante profesionale distinctive, urmarindu-se, însa, în acelasi timp, ca scalele sa nu fie limitate la aria profesionala. S-a urmarit, mai degraba, ca procedura sa fie aplicabila în toate domeniile vietii în care poate fi experimentata o aspiratie spre performanta si în care efectul acesteia poate fi observat.
În consecinta, AMI este o procedura de diagnosticare cu o aplicabilitate foarte larga, cuprinzând o serie de dimensiuni care, în mod conventional, nu îi sunt atribuite constructului de motivatie pentru performanta. Posibilitatea de a calcula un scor global sau, dimpotriva, de a utiliza interpretari diferentiale ale fatetelor conceptului, permite fiecarui utilizator sa decida singur daca urmeaza conceptia noastra sau se limiteaza la acele aspecte care, în conceptia sa, tin de întelegerea mai stricta a caracteristicii.

Scalele AMI®

AMI® conține un număr de 17 scale și un indice motivațional global:

 • BE - Perseverența (Beharrlichkeit, Persistance)
 • DO - Dominanța (Dominanz, Dominance)
 • EN - Angajamentul (Engagement, Engagement)
 • EZ - Siguranța succesului (Erfolgszuversicht, Confidence in Success)
 • FX - Flexibilitatea (Flexibilität, Flexibility)
 • FL - Absorbirea (Flow, Flow)
 • FU - Neînfricarea (Furchtlosingkeit, Fearlessness)
 • IN - Internalitatea (Internalität, Internality)
 • KA - Efortul compensator (Kompensatorische Anstrengung, Compensatory Effort)
 • LS - Mândria perfomanței (Leistungsstolz, Pride in Productivity)
 • LB - Dorința de învățare (Lernbereitschaft, Eagerness to Learn)
 • SP - Preferința pentru dificultate (Schwierigkeitspräferenz, Preference for Difficult Tasks)
 • SE - Independența (Selbstständigkeit, Independence)
 • SK - Autocontrolul și autodisciplina (Selbstkontrolle, Self-Control)
 • ST - Orientarea spre status (Statusorientierung, Status Orientation)
 • WE - Orientarea spre competiție (Wettbewerbsorientierung, Competitiveness)
 • ZS - Fixarea scopului (Zielsetzung, Goal Setting)

Heinz Schuler, PhD

Dr. Heinz Schuler, personalitate marcantă pe plan mondial în domeniul psihologiei economice, este profesor și directorul Catedrei de Psihologie a Universității Hohenheim Stuttgart. Deține și funcțiile de director științific la S&F Personalpsychologie Managementberatung GmbH și de inspector consilier la HR Diagnostics AG.

Ariile sale de expertiză cuprind domenii precum psihologia personalului, diagnosticarea capacităților profesionale, cercetarea și creșterea performanței.

Prof. Schuler consiliază firme în recrutarea și selecția electronică a personalului, assesment center, analiza și dezvoltarea potențialului, măsurarea performanței și audit managerial.

Preocupările sale actuale de cercetare sunt focalizate pe dezvoltarea noilor metode de măsurare a caracteristicilor personale care joacă un rol important în succesul profesional precum creativitatea, motivația performanței și integritatea.

Prof. Schuler a introdus în psihologie două concepte de mare impact, anume principiul multimodalității și conceptul de validitate socială. Este și autor a peste 400 de publicații dintre care Selecția psihologica a personalului, Manual de psihologie organizațională, Manual de psihologia personalului, Aprecierea și îmbunătățirea performanței profesionale a personalului, Inventarul de motivație a performanței în profesie și a Testului de motivație în sport.

Dintre produsele electronice cele mai noi, realizate împreună cu echipele sale de cercetare, se numără portalul de consiliere vocațională "Was studiere ich?" (www.was-studiere-ich.de), în acces liber, și un instrument inovativ de profilare profesională (www.berufsprofiling.de), mijloace care permit compararea profilului calificărilor individuale cu profilul tipic pentru o profesie dată.

George Thornton, PhD

Dr. George C. Thornton III a obtinut titlul de doctor in 1966 la Purdue University si este profesor de psihologie la Colorado State University S.U.A. A fost distins de catre American Board of Industrial/Organizational Psychology cu diploma in psihologie industriala si organizationala si este membru al Society of Industrial and Organizational Psychology.

Dr. Thornton este specializat in assessment center, metode de selectie, dezvoltarea si validarea testelor, implicatiile legii discriminarii la angajare cu efecte in psihologia personalului. A dezvoltat, validat si implementat metoda assessment center si alte procedee de evaluare a personalului utilizand tehnici de simulare pentru selectie si dezvoltarea a numeroase profesii din organizatii private si publice.

Dr. Thornton este autorul a peste 60 de articole publicate in reviste stiintifice de mare prestigiu si a mai multor carti dintre care Assessment Centers and Managerial Performance (coautor William Byham) si Assessment Centers in Human Resource Management (coautor Deborah Rupp), Developing Organizational Simulations: A Guide for Practitioners and Students (coautor Rose Mueller-Hanson). Dr. Thornton a prezentat metoda sa assessment center la conferinte stiintifice precum si la International Association of Chiefs of Police, la International Congress on Assessment Center Methods si la Society for Industrial and Organizational Psychology. Pe aceeasi tema a realizat si workshop-uri pentru profesionisti in S.U.A, Germannia, Elvetia, Anglia, Israel, Africa de Sud, Indonezia, Brazilia si China.

Andreas Frintrup PhD

Andreas Frintrup este cadru didactic si doctorand al Facultatii de Psihologie a Universitatii Hohenheim Stuttgart, catedra prof. dr. Heinz Schuler.
 Indeplineste de asemenea functiile de director al firmei S&F Personalpsychologie Managementberatung GmbH si de presedinte al HR Diagnostics AG din Germania.

Firme ca AUDI, BMW, Credit Suisse, Continental, DaimlerChrysler, PricewaterhouseCoopers sau Volkswagen se numara printre clientii sai.

Impreuna cu echipa sa de cercetare dezvolta metode psihologice web utilizate in selectia de personal, evaluarea potentialului si evolutia profesionala a angajatilor tineri. Cercetarile sale actuale se focalizeaza si pe motivatia performantei in profesie si in sport. A publicat mai multe lucrari stiintifice, fiind coautorul Inventarului de motivatie a performantei (LMI) si a Testului de motivatie in sport (SMT).

Eșantionul normativ al AMI®

Traducerea și adaptarea AMI® au fost în lucru în România din anul 2005. Traducerea a fost realizată printr-o procedură de traducere și retroversiune de Liana Miclăuș și Horia Pitariu în 2005. Culegerea datelor pentru adaptare și validare a început tot în 2005, cu un eșantion mai degrabă redus ca volum. Obiectivele avute de cercetători la acel moment erau de două feluri: (a) generarea unui etalon experimental, pe un eșantion de studenți și un eșantion de adulți angajați în muncă și (b) experimentarea legăturilor între AMI® și metafactorii Big Five, așa cum sunt aceștia măsurați de NEO-PI-R (Costa & McCrae, 1991). 

În 2006 și 2007, colectarea datelor s-a concentrat asupra culegerii unui eșantion normativ voluminos pentru România, precum și pe culegerea de date experimentale cu caracter validațional, pentru contextul românesc. La acest moment, eșantionul normativ al AMI® în România este format din N=3000 de participanți, dintre care N=1300 adulți angajați în muncă și N=1700 studenți. În total, 1500 de subiecți sunt de sex feminin și 1500 de sex masculin. Una din utilitățile principale ale AMI este în domeniul psihologiei muncii, industriale și organizaționale. Mulți din psihologii care activează în acest domeniu preferă administrarea online a chestionarelor, motiv pentru care este important să fie colectate date și analizate posibilele diferențe între administrarea creion-hârtie și administrarea online a unui chestionar. Pentru versiunea româneasca a AMI, au fost colectate online N=429. Dintre acestea, 157 (36.51%) au fost colectate prin sistemul online german, în care participantul este complet anonim, iar restul (272) prin sistemul online românesc, unde participantul trebuie să primească o invitație din partea unui psiholog autorizat și deci nu este complet anonim. Cei 115 bărbați (26.74%) și cele 157 de femei (36.51%) din acest eșantion online. care și-au declarat datele demografice, au vârste cuprinse între 22 și 69 ani (m=36.58, s=10.38). Sunt de asemenea colectate eșantioane speciale de manageri, sportivi, șomeri și elevi. 

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS