🥇 Motivația pentru performanță este unul dintre predictorii succesului în muncă și training, iar tu îți poți sprijini clienții, colegii sau angajați să o identifice, înțeleagă și dezvolte. Ce este inventarierea motivației și cum se face - află în acest articol

Luna ianuarie coincide de cele mai multe ori cu elaborarea de planuri și strategii pentru întregul an. Frecvent însă numeroase dintre obiectivele propuse nu rezistă, iar entuziasmul de început este înlocuit de dezamăgirea de a fi eșuat, cu efecte asupra imaginii de sine și a stimei de sine ca stare. Pentru că succesul este o știință, poți facilita obținerea lui folosind promoția curentă pentru Achievement Motivation Inventory® (AMI®). Motivația pentru realizare este unul dintre predictorii succesului în muncă și training, iar tu îți poți sprijini clienții, colegii sau angajați să o identifice, înțeleagă și dezvolte.

Creșterea numărului de experiențe de succes și a nivelurilor de reușită sunt scopuri fundamentale ale consilierii care pot fi atinse prin intermediul elaborării unor programe orientate asupra gândurilor și comportamentelor asociate performanței. Nevoia de performanță superioară este o caracteristică de personalitate, fiind reprezentată de o preocupare subtanțială și de durată de a seta și îndeplini la standarde înalte de performanță obiectivele alese. Împlinirea este marcată de stăpânirea unor deprinderi specifice și competitive în dobândirea unor realizări semnificative. 

Utilitatea Achievement Motivation Inventory® (AMI®) se remarcă în domeniul selecţiei, al dezvoltării personalului, al dezvoltării individuale și coaching-ului, al consilierii şcolare, universitare şi profesionale, al cercetării psihologice diferenţiale şi al psihologiei aplicative, precum şi al psihologiei sportive. În cadrul promoției până pe 7 Februarie 2022 (inclusiv), beneficiezi de reduceri la pachetele predefinite:

  • Kitul complet AMI 10x, exclusiv online, acum la 999.99 lei, taxe și livrare inclusă pe teritoriul țării. (Acest kit se adresează celor care nu dețin licența AMI și include Manualul AMI (1 buc) și câte un set de câte zece puncte online pentru administrarea/scorarea AMI și AMI-k)
  • Setul de consumabile AMI 10x, exclusiv online, acum la 639.90 lei, taxe incluse și livrare instantanee. (Acest kit se adresează celor care dețin deja licența AMI și include câte un set de câte zece puncte online pentru administrarea/scorarea AMI și AMI-k)

Iată o privire de ansamblu asupra modului în care poți folosi AMI®. Mai multe detalii despre inventar poți citi pe pagina acestuia, aici


Selecția și dezvoltarea de personal 

În selecția de personal AMI®-k (forma scurtă cu 30 de itemi a AMI®) servește la screeningul candidaților, răspunzând la întrebarea ”Cât de accentuată este motivaţia performanţei profesionale a candidatului?” și fiind un instrument cu o valoroasă validitate incrementală atunci când este utilizat alături de alte metode de evaluare. Pe de altă parte, o investigație cu forma lungă, AMI®, indică modul în care este articulat profilul motivaţional personal al candidatului sau angajatului, ilustrând compatibilitatea structurii motivaţionale a acestuia cu structura cerinţelor pentru poziţia, locul de muncă sau activitatea în cauză. 


Dezvoltare și coaching 

Reprezentarea vizuală a profilului AMI® permite descrierea accentuării dimensiunilor individuale care compun motivaţia performanţei unei persoane şi discutarea diferenţiată a acestor caracteristici personale. O comparaţie cu un set de cerinţe menţionate în prealabil poate, de asemenea, să indice acele caracteristici specifice care pot fi desemnate, după caz, ca fiind “puncte forte” sau “puncte slabe”. 

Spre exemplu, AMI® poate oferi detalii cu privire la: 

  • faţetele motivaţiei performanţei care pot fi considerate puncte forte ale respondentului şi care sunt punctele sale slabe? (de exemplu: Cât de perseverent şi dominant este el? Cât de angajat şi cât de sigur de succes? Cât de flexibil şi cât de neînfricat?);
  • stilul comportamental al respondentului relativ la sarcinile care cer performanţă - atitudinile respondentului faţă de performanţă;
  • rolul jucat de muncă şi performanţă în stilul său de viaţă.

Imagine - diagrama tip ”pânză de păianjen”, extrasă dintr-un raport demonstrativ al AMI®

Astfel, în cadrul discuţiilor de consiliere se pot observa şi eventual chiar reţine şi discuta schimbările survenite în timp, pe baza unui plan personal de acţiune. Combinând rezultatele AMI® cu discuţii detaliate de consiliere, efectuate de către un trainer sau coach (fie un superior sau un specialist în resurse umane), se pot, apoi, transpune în practică sau urmări evoluţiile care ţin de obiectivele de dezvoltare individuală. 


Consiliere în variate arii care necesită motivație: consiliere vocațională, reconversie profesională, sport 

AMI® oferă informaţii detaliate asupra punctelor forte şi a deficitelor relative la motivaţie și surprinde zonele unde există diferenţe evidente faţă de normă, făcând foarte ușor de observat unde se impun schimbări. Poate fi utilizat și în grupuri pentru a investiga dacă există diferenţe între propria imagine (rezultatul testului) şi imaginea văzută de o altă persoană (de exemplu, declaraţiile superiorului, profesorului, colegilor, antrenorului șamd). 


Strategii 

În situaţiile în care persoanele prezintă probleme sau comportamente suboptime ori dezadaptative în ceea ce priveşte performanţa sau motivaţia, AMI® ajută la stabilirea concretă a acelor domenii motivaţionale specifice, care sunt responsabile pentru problematica amintită: 

  • Evaluarea (cu AMI®-k în trierea cazurilor sau în situaţiile cu limită de timp, cu AMI® pentru viziunea completă) 
  • Stabilirea trăsăturilor distinctive care urmează a fi schimbate în mod specific (de exemplu, autocontrolul şi autodisciplina deficitare, lipsa angajamentului sau perseverenţa redusă pot fi cauzele performanţelor slabe); 
  • Cât de mare este disponibilitatea persoanei pentru obiectivul ales? 
  • Cât de puternic conturată este siguranţa cu care priveşte propriul succes? 
  • Dispunerea măsurilor (de exemplu, traininguri, angajamente proprii în materie de comportament, transferul răspunderii asupra respondentului, sarcini speciale, coaching, literatură) 

Alte întrebări pentru a compensa deficitele, pentru a promova punctele forte sau pentru a susţine schimbările: 

  • Se potriveşte preferinţa sa pentru dificultate şi felul în care îşi stabileşte obiectivele cu propriile capacităţi? 
  • Sunt obiectivele rezonabile? 
  • Sunt ele formulate realist, cu grad optim de dificultate, împărțite în sarcini mai mici și specifice și programate în timp? 
  • Urmărește persoana întrunirea lor? 
  • Revizuiește în mod consistent obiectivele și căile de ale atinge în baza feedbackului primit sau auto-colectat? 
  • Cât de frecvent apar dubiile cu privire la propriile capacități? Are o atitudinea hipercritică? 
  • Observă și micile victorii? Ce îi încurajează progresul? Ce atitudine are cu privire la perfecțiune? 
  • Cum identifică problemele și cum se raportează la ele? Devin blocante sau reușește să le traducă în provocări? 
  • Folosește recunoștința și auto-compasiunea cu privire la efortul depus în responsibilizarea pentru performanță?

Pe baza unui număr de 170 de itemi, AMI® returnează un raport detaliat pentru 17 dimensiuni și un indice motivațional global, de la care poți porni interpretarea și oferirea soluțiilor în consecință.


Articolul a fost actualizat ultima oară pe data de 17.01.2022. 

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS